torstai 15. joulukuuta 2016

Valoa pimeyteen

On taas aika, jolloin on syytä pysyä kaukana tavarataloista ja muista joulun olennaisimmista ilmenemistavoista. Jos sellaiseen vahingossa eksyy, menettää taatusti mielenrauhansa.

Nyt on syytä pysyä kotona sisällä ja vetää verhot eteen. Jopa perinteisesti arvokkaana näyttäytyvä Töölöntori tulee näinä päivinä hulluksi. Se alkaa jo itsenäisyyspäivänä, jolloin natsit ovat jo parin vuoden ajan ottaneet tavaksi vallata torin marssiakseen Hietaniemen hautausmaalle. On kummallista, että tiedotusvälineet eivät tästä mainittavasti menetä mielenrauhaansa. Isomman tyrmistyksen niissä aiheuttaa, jos joltakin näkyvät nännit. Natseilta ei näy.

Niin paha nihilisti en sentään vielä ole, ettenkö joistakin joulun odotuksen perinteistä suorastaan nauttisi. Yksi sellainen on Sylvian joululaulu (Sylvias hälsning från Sicilien). Topeliuksen sanoittamalla laululla on jännittävä yhtymäkoht(Sylvia atricapillaKesäpäivä Kangasalla -lauluun, siihen jossa mainitaan Längelmävesi, kesäkotini sijaintiseutu.

On niitä mieluisia lauluja muistakin, niitä jo 50-luvun kansakoulussa laulettuja. Sen sijaan tyylilaji Hupsis pupsis pimpeli pompeli ei saa suosiotani. Kuitenkin juuri niitä siellä tavaratalossa soitetaan.

Toisen mieluisan perinteen sain taas kokea kahteen kertaan, eilen ja tänään. Eilen olin sitä katsomassa Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla, tänään entisen työpaikkani eläkeläisten joululounaalla. Se on Lucia-kulkue.

Se on leimallisesti suomenruotsalainen perinne. Hbl  järjestää vuosittain lukijaäänestyksen Lucia-neidon valinnasta. Kulkue on kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Siinä tuodaan valoa pimeyteen. Lucia tuo tärkeän viestin. Siitä viestistä puuttuu kaikki kyynisyys ja ironia. Siksi se on tärkeä. Se viesti on tarkoitettu kaikille, uskonnosta, kielestä, kulttuurista ja muusta riippumatta. Se on viesti, jossa kannustetaan pitämään huolta toisistamme, kaikista. Se on hyvyyden viesti.

Työpaikan joululounaalla esiintyivät pienet lapset, alakouluikäiset. He antoivat kuulijoille itse leipomansa piparkakut.

Nämä ovat minun joulunodotusaikani kohokohdat.


3 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

https://sv.wikisource.org/wiki/Sylvias_visor
Nuo 19 Sylvian laulua olivat Topeliuksen itsensäkin mielestä hänen runotuotantonsa huippu. Minäkin tein niistä kokonaisen laulusarjan, ja Collan on kyllä lajin mestari. ZT itsekin sävelsi ainakin ensimmäisen lauluista. - Itse koin masennuksen hetken, kun eksyin iltalehtien nettisivuille ja luin kommentaareja Luciasta. Vatsahappoa purskahteli. Lucian päivää ei saisi viettää, koska se on a) uskonnollisen satuolennon palvontaa, b) ruotsalaisten naurettava juttu, ja c) katolista hapatusta. Tätä ja tuota pimpelipompelia nykyinen joulu on. Ja tunkeilevien tekoystävällisten mainosten tulvaa. Kauan sitten oli eräs teeveemainos, jossa ei ollut ääntä, vain palava kynttilä. Lopussa teksti: "Tämän hiljaisen hetken tarjosi Havi".

Roope Dessutom kirjoitti...

Tuopa yllättävää. Näin sitä putoaa ajan riennosta, kun ei seuraa iltapäivälehtiä. Vanhasta muistista olen kuvitellut, että tuollaisten Lucia- ym. tilaisuuksien kieltämistä tavoitteleva kritiikki löytyisi ihan muualta kuin äärikaupallisen median sivuilta.

Kari Rydman kirjoitti...

Eivät toimittajat, mutta nämä kommentaattori-ankeuttajat. Kullakin oma saarna-aiheensa, jota sitten uutterasti tuovat esille joka paikassa. Lukemattomien ihmisten mahoissa kiehuu sellainen myrkkysoppa, että siitä riittää tuiskahdus kohti kaikkea liikkuvaa ja liikkumatonta. Saman näkee somessakin. Ihan fiksunkin oloiset ihmiset menevät mukaan milloin mihinkin raivosteluun, ihan faktoja ja lähteitä kyselemättä.