keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Pelistä pudonnut



Bitti-Pekka, entisen työpaikkani tietokonenero, kävi taas asentamassa tietokoneelleni jotakin. Niin hän on tehnyt muutaman kuukauden välein jo vuodesta 1988 alkaen. Ei tarvitse pyytää, hän tarjoutuu itse tulemaan aina kun on keksinyt jotain minulle muka tarpeellista uutta asennettavaa. Eikä maksa mitään.

Nyt hän asensi jotain pelejä vaikka hyvin tietää, että minä en pelaa. Ilmeisesti hän ei usko. Tai ehkä hän on optimisti.

Kävi ilmi, että tietokoneellani on pasianssipeli. En ole tiennyt. Bitti-Pekka näytti, kuinka sitä pelataan. Sitä voisin harkita. Hän näytti myös kilpa-ajopelin. Sitä en harkitse.

En oikein ymmärrä, miten ihmisillä on aikaa pelata ajanvietepelejä. Minulla ei tunnu olevan. Lasten pelit ovat tietysti eri asia, minullekin tuli niistä jonkin verran kokemusta

Lehdestä luin, että Angry birds -pelistä on valmistumassa elokuva. Siitä odotetaan suurmenestystä, sillä valtava määrä ihmisiä on pelannut peliä.

Minä en ole. Hahmot kyllä tunnistan, mutta peliä ei ole osunut kohdalle. Ilmeisesti Bitti-Pekkakaan ei ole sitä minulle asentanut, ainakaan en ole huomannut.

Täytyy myöntää, että tässä kohdassa tunnen, että yleissivistyksessäni on aukko.

Nuorena opettelin pelaamaan shakkia, mutta sekin jäi. Pajatsokin tuli tutuksi. Samoin kuvassa näkyvä peli.

Kun katselee pelaavia ihmisiä, joskus herää outo epäily, että olenkohan menettänyt jotain merkittävää. Ehkä menen katsomaan sen Angry birds -elokuvan, etten jäisi ainoaksi, jolle asia on vieras.




4 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Reklaamissa esitellyn fortunan sähköistetty kehitelmä, flipperi, oli kova sana nelisenkymmentä vuotta sitten vapaa-ajanviettoon, nestetäydennykseen ja mahdollisesti kevyeen ruokailuun tarkoitetuissa ympäristöissä. Nykyään monenkirjavat pokeriautomaatit ovat valitettavasti vallanneet markkinat. Flipperistä ei voittanut rahaa, taitavalla työskentelyllä vain vapaapelejä, mutta taitoa se kysyi enemmän kuin valmiiksi laskelmoidut nykyiset automaatit.

Jyväskylän Ilokiven (silloin kun se vielä sijaitsi yläkerrassa) tuli taitoja hiottua koville tuloksille. Voi sitä riemua, kun vapaapeli paukahti näytölle. Nykyäänkin käytössä oleva termi "tiltata" tulee pelikoneen liian rajusta tönimisestä johtuvasta keskeytyksestä. Peli loppui, ja "Tilt"-teksti ilmestyi näkyviin. Pelin sisällä oli heiluri, joka tarpeeksi suuren liikkeen johdosta kosketti anturiin ja katkaisi virran. Taitavasti tönittynä sai pallon pysymään pelialueella pitkään.

Otapa fortuna-peli esille, tottahan semmoisen omistat, ja viritä naulojen välille sopiviin paikkoihin kuminauhoja palloja ohjaamaan ja ponnauttelemaan.

kariav kirjoitti...

Sana kaikkosi, p.o.: "Jyväskylän Ilokiven (silloin kun se vielä sijaitsi yläkerrassa) naapuriosakunnassa"...

Kari Rydman kirjoitti...

Minun töistöni suurin osa tapahtuu tietokoneen ääressä. Tuntikausia kestävää nuotin tai kirjainten sijoittelua ei kestä loputtomiin, ja sen vuoksi irtaudun välillä peleihin. Ne ovat aina tavalla tai toisella rakentavia. Rautatiepelissä rakennetaan toimivia yhteyksiä, Civilization-pelissä toimivia yhteiskuntia, ja The Sims -peleissä toimivia asuntoja ja sen sellaista virtuaali-ihmisten hyödyttämiseksi. Räiskimis- ja mäiskimispelejä en ole koskaan pelannut, ja shakki on minulle pääasiassa sosiaalista toimintaa. 80-luvulla rakentelin roomahullulle pojalleni Via Appia- ja kaupunkipelejä. Sekin rakentelu katkaisi mukavasti työn joskus yksitoikkoisen ja rasittavan puurtamisen.

Merja kirjoitti...

Trailerista (näin lastenlasten kanssa elokuvissa käydessäni) päätellen änkkäri-leffa on typerä. Ei ehkä siis kannata vaivautua.