Kirja- ja äänilevyhyllyni ovat vähän kuin jalokivikaivos. Kun syvemmälle tonkii, aina joskus löytyy aarre.
Pyyhin pölyjä takimmaisen lokerikon LP-levyjen kansista. Erään levykansion sisältä pilkisti pahvinen kulma. Se oli tämä:
En muistanut, että minulla on tällainen. Olisikohan puolisen vuosisataa siitä, kun olen tämän levyn kuunnellut. Sen sijaan muistan hyvin esityksen, josta tämä äänilevy on peräisin. Pääsin nimittäin itse paikalle yhteen esitykseen.
Helsingin teiniteatteri valmisti alkuvuodesta 1967 esityksen nimeltä Sex-kabaree. Esityspaikka oli Helsingin työväenopisto Helsinginkadulla Kalliossa. Minä olin mukana kotikaupunkini teiniteatterin retkellä katsomaan tätä esitystä. Pikkubussilla olimme matkalla ja yötä myöten palattiin kotiin.
Esitys aiheutti julkisuudessa pientä kohua, kuten seksiasiat aina, varsinkin siihen aikaan. Kohu oli melko aiheetonta, sillä asialinjalla pysyttiin, vaikka koulujen häveliästä seksuaalivalistusta pilkattiinkin. Kirkon puritaanisuus sai myös osansa.
60-luvun loppupuolta nimitetään ”vapaan seksin” ajaksi. Nimi on liioittelua, mutta jonkinlaista pohjaa siihen suuntaan antoivat aikakauden uudet ilmiöt, kuten e-pillerit, nuorisomuodin minihameet sekä puritaaneja hätkähdyttänyt seksuaaliaiheita estottomammin käsittelevä julkinen puhe.
Taide oli tässä vahvasti mukana. Kirjallisuudessa sensuuri ja käräjöinti saivat skandaaleja aikaan. Ilveilyn huippu taisi olla laulaja M. A. Numminen, joka vietiin Jyväskylässä yliopiston juhlasalin näyttämöltä poliisiasemalle, kun hän oli laulanut ”Mitä nuoren aviomiehen tulee tietää” ja ”Jenkka ulkosynnyttimistä” –nimiset itse säveltämänsä laulut. Kuulustelussa kävi ilmi, että laulujen tekstit olivat suoraan sukupuolivalistuksen opaskirjasta. Ei sellaisessa kai mitään laitonta tai sensuroitavaa voi olla! Ei löytynyt lakipykälää rangaistuksen perustaksi. Omintakeinen esitystapakaan ei ollut rangaistavaa.
Mielenkiintoista on lukea Sex-kabareen tekijöiden nimilistaa. Siinä on melkoinen määrä nuoria lupauksia, joista tulevina vuosikymmeninä kuultiin paljon. Tuttuja teatterintekijöitä, muusikkoja, säveltäjiä, toimittajia, kirjailijoita. Ihan kuin Suomen kulttuurielämän yksi tärkeistä lähtöpisteistä olisi juuri tässä. – Ja luontevan seksipuheen lähtöpiste myös.
Yle Areenassa näyttää olevan muutaman minuutin pätkä tästä esityksestä ja siihen liittyneestä seminaaripuheesta. Yritin katsoa, löytäisinkö itseni yleisöstä, mutta en löydä. Kai niitä esityksiä oli monta. Katsomaan pääsee tästä: (Klik).
3 kommenttia:
Tarleena Sammalkorpi ja Kirsti Saraheimo olivat minun oppilaitani Helsingin Yhtenäiskoulussa. Tarleena teki porukan kanssa koulussa speksejä joissa pilkattiin mm. tyttölehtien 'lempi'palstojen hulluja kysymyksiä ja vastauksia. Kirsti oli lapsena elokuvatähti, mutta myöhemmin hänellä elämä meni huonosti, ja hän kuoli nuorena. Tarleenakin menehtyi joitakin vuosia sitten liian nuorena. - Medisiinari-lehti teki näinä aikoina myös kuuluisan seksilevynsä, jolla on minunkin tekosiani... Ja olinpa silloinkin Jyväskylässä kun Mauri Antero lauloi näitä mainitsemiasi lauluja. Ja melkoisesti kirjoiteltiin kuuluisasta J-kylän pusumielenosoituksesta, jossa minäkin ehdin moiskauttaa 15 naista ja M.A.:ta... Liikuttavia aikoja...
Katsoin vasta nyt tuon videon... Suloisia molemmat tytöt olivat. Nyyh.
Nyt kun mainitset, hämärästi palautuu muistiin kohina tuosta pusumielenosoituksesta. Mutta Medisiinari-lehden levy tuntuu aivan vieraalta. Kiinnostus kaikkeen 60-luvun rienaukseen on suuri, tuli halu selvittää, että mikäs juttu se on.
Lähetä kommentti