On yö, kello on yli kaksi. Ulkona on pimeää. Tori on tyhjä, mitään ei ole tekeillä. Synkäksi ajaksi tätä voi sanoa, Brechtiäkin muistaen. Korona ja kaikki, vaikka siitä Brecht ei tiennyt.
Tänä yönä synkkä aika joko hieman hälvenee tai sitten synkistyy entisestäänkin. Tai sitten sekä hälvenee että synkistyy. Tieto suunnasta alkaa virrata televisiosta pienen hetken kuluttua. Aion katsoa.
Tämä kirjoitus on jatkokertomuksen kakkososa. Ykkösosa löytyy kohdasta 14. marraskuuta 2016. Sen kirjoitin neljän vuoden takaisesta yöstä, jonka vietin sairaalassa. Siellä koettiin potilaiden ja henkilökunnan yhteinen tyrmistys.
Siitä yöstä on suora yhteys tähän yöhön. Sama asia esillä taas.
Nämä välissä eletyt neljä vuotta ovat olleet täynnä tyrmistystä. Ei ole voinut muuta kuin silmät selällään toljottaa Amerikan meininkiä. Siellä on mennyt kaikki sekaisin.
On vaikea ymmärtää, miten siellä on tällaiseen tilanteeseen tultu. Miten niinkin suuri osa kansasta on innostunut tällaisesta menosta.
Presidentti on löytänyt vahvimmaksi tukiryhmäkseen valkoisen konservatiivikristillisen oikeiston. On vaikea ymmärtää ajatuksen kulkua, jolla juuri konservatiivikristityt ovat löytäneet tämän presidentin ihanteekseen, jos ei nyt ihan uudeksi messiaaksi niin vähän siihen suuntaan, jonka lumoamina uskomattomat riekkujaiset ovat lähteneet vauhtiin. Pyssyt kädessä liput liehuen kaikki salaliittoteoriat, litteän maapallot, rasismit, valehtelut ja kaikki.
Minun on mahdoton nähdä tässä rymistelyssä kristillisyyden häivääkään. Minulle, uskonnoista vieraantuneelle, kristillisyys kuitenkin näyttäytyy eurooppalaisen sivistysvirtauksen ja kulttuurin perustana, kaikista kummallisista outouksistaan huolimatta.
Tämä yönä sitten selviää, jatkuvatko riekkujaiset. Vai jääkö ratkaisu auki, entä voittajaksi julistautuminen, häviön tunnustaminen, entä ääntenlaskun meno sekasotkuksi. Pahimmillaan alkaa ties minkälainen katusota. Maailma pidättelee jännittyneenä hengitystään.
(Selvennykseksi, jos joku lukee tämän kirjoituksen vuosia myöhemmin eikä ymmärrä, mistä puhun. Yhdysvalloissa on tänään presidentinvaalit, ehdokkaina Donald Trump ja Joe Biden. Tilannetta kuvataan kiihtyneeksi. TV-lähetys ääntenlaskennasta alkaa klo 02.30, nyt kellon on muutamaa minuuttia vaille.)
10 kommenttia:
Oletko tullut koskaan miettineeksi, olisiko voinut käydä niin, että on olemassa suuri joukko yksittäisiä, pieniä ihmisiä, jotka saattavat kokea, että sivistys on kääntänyt heille selkänsä? Ja kun näitä pieniä, huomaamattomia ihmisiä kertyy vuosien saatossa isot määrät, niin jossain vaiheessa heistä huomataan ainoastaan heidän isoksi kasvanut määränsä, mutta ei vieläkään tunnisteta keitä he oikeastaan ovat. Ja sitten ollaan tyrmistyneitä ja silmät ihmetyksestä selällään, kun yritetään käsittää, keitä nämä sivistyksen taakseen jättämät ihmiset oikein ovat.
Kiihtymisvaihe menossa edelleen ja nyt ollaan jo torstai-illassa
Trump käyttää hyväkseen ihmisten ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä. Katsoin uutislähetystä, jossa kuubalainen nuori nainen totesi, että jos Biden pääsee valtaan, niin joudutaan kommunismiin ja he kuubalaiset kyllä tietävät mitä SE on.
En kyllä mitenkään ymmärrä, miksi Ketjukolaajan edellä kuvaamat ihmiset kannattavat Trumpia, meksikolaistaustaisetkin, joita Trump on häätänyt pois, rakennuttanut muurin ja hajottanut maahan päässeiden perheitä. Trump ajaa rikkaiden asiaa, köyhien ihmisten pitäisi kavahtaa häntä.
Tietämättömiin, osittain jopa kielitaidottomiin, ihmisiin ehkä vetoaa hänen ylisimppeli 'good guy, bad guy' -puhetyylinsä.
Ohjaavatko ennakkoluulot ja tietämättömyys ihmistä näkemään kommentissani kuubalaisia, meksikolaisia ja köyhiä?
Ovatko Trumppia kannattavat amerikkalaiset tietämättömiä, kielitaidottomia, ylisimppeleitä? Ja heistäkö koostuu puolet äänestäjäkunnasta, puolet amerikkalaisista?
Sen tunnistaminen, keitä Trumpin kannattajat ovat, on noopelin arvoinen asia. Ehkä toisenkin noopelin.
Minulla on USA:saa tuttava, jolla on kolme yliopistotasoista tutkintoa, puhuu ja kirjoittaa sujuvasti viittä kieltä. Ei ole tuttuni pieni, ei sivistymätön, ei huomaamaton, ei simppeli, ei kielitaidoton, ei syrjäytynyt. Mutta aivan tolkuton Trumpin kannatuksessaan, kuin lumottu. Välit ovat jo aikaa katkenneet kaikkiin, jotka vähänkin arvostelevat Trumpia. Minä kuuntelin aikani hiljaa, mutta lopulta tulin sanoneeksi yhden poikkipuolisen mielipiteen - sen koommin en ole tuttavastani kuullut.
Pienet ihmiset? Maan vähäiset? En kyllä yhtään tiedä, ketä sinä Ketjukolaaja tarkoitat.
Itse kirjoitin siitä, mitä ajankohtaisohjelmissa ja lehtiartikkelissa olen neljän vuoden aikana nähnyt. On käyty kaivoskaupungeissa ja Meksikon rajalla, on haastateltu amerikansuomalaisia ja esikaupunkien äitejä. Trumpin kannattajissa on löydetty tiettyjä ryhmiä, esim. jotkut katoliset kannattavat häntä vain aborttiehdottomuuden vuoksi samalla pahoitellen niitä puolia miehessä joita eivät hyväksy.
En kirjoittanut, että kaikki häntä äänestäneet olisivat köyhiä ja osattomia. Kirjoitin, että miksi ihmeessä nämäkin. Ylisimppeli-sanaa käytin Trumpista, joka puhuu kuin puhumaan opetteleva lapsi.
Olen aina sanonut olevani tietämätön (mikä on muuten viisauden alku), mutta ennakkoluuloinen en ole, vaan utelias. Nytkin olen utelias tietämään ketä nämä sinun pienet ihmisesi olisivat. "Pieni ihminen" on kyllä runollinen, mutta epämääräinen termi kuvaamaan ihmisiä, paitsi jos puhutaan lapsista.
Roope Dessutom, tarkista tuo linkki. Se ei minulla vienyt neljän vuoden takaiseen kirjoitukseesi. Kävin kyllä lukemassa sen, etsin sivurullasta.
Eiköhän tällä kertaa käy paremmin kuin 2016.
Minun käsitykseni mukaan Trumpin keskeinen kannattajakunta ei ole mitään "pieniä ihmisiä", "maan vähäisiä" tai "osaamattomia" vaan rakennemuutoksen vuoksi ilman omaa syytään pelistä pudonnutta keskiluokkaa. Entisiä ammatti-ihmisiä, joilta on työ on kadonnut ja sen mukana tulevaisuudennäkymät romahtaneet.
Vähemmästäkin ihmiselle tulee hätä ja protestimieli, joka kohdistuu hyväosaisiin, eliittiin, hallintoon. Etsinnässä on uudenlainen hallinto, joka auttaa hädässä ja korjaa elämän ennalleen. Tähän tarpeeseen pelastajaksi tarjolle tuli Trump.
Trumpin resepti tarjosi syylliset ja korjausehdotukset. Rasismi, äärioikeistolainen aatemaailma, sovinismi ja kaikki niistä seuraava solvaus ja komentelu. - Minun näkemykseni mukaan nuo keinot ovat kelvottomia, sillä kunnollisiakin keinoja olisi olemassa. Sosiaaliturva, työttömyysturva, kaikkia koskeva sairausvakuutus, kaikkia koskeva laadukas koulutus ym. Mutta näistä Trump ei puhu mitään, sillä ne vaatisivat verojen maksua, ja sitähän Trump nimenomaan vastustaa sosialismina, itse mallia näyttäen. Tällä tavalla Trump hämää puheillaan kannattajiaan suuntaamaan protestinsa väärään suuntaan, josta korjausta ei ole saatavissa.
Tämän loputtomaan hämäykseen ja valehteluun pohjautuu myrkyllinen kritiikkini. Tietysti on myös erilaisia fanaatikkoja, uskonnollisia abortinvastustajia, aseenomistajaporukoita yms. Muuta ei heille tarvita idoliaseman perusteluksi. Ja sitten vielä erikseen ne, jotka ovat onnellisia kun on löytynyt ehdokas, jonka käytös ja menestys vituttaa eliittiä. - Ja kaikki tällainen on levinnyt Eurooppaan, Suomeenkin.
- Marjatta M: minulla linkki vie sinne mihin pitääkin. Siinä on alussa sitä sairaalakokemusta, loppupuolella paljon muutakin.
Minulla linkki johti oman blogini tilastoihin.
Minulla on se kuva, että Trumpin ulkopolitiikka on suuntautunut siihen, että USA ei joutuisi maksamaan muun maailman kriiseistä niin paljoa sen enempää rahassa kuin ihmishengissäkään. Trump ei ole halunnut USA:n toimivan maailmanpoliisina.
Trump on minun käsittääkseni vetänyt talouspolitiikkaa, jonka tarkoituksena on oman maan talouden suojaaminen ulkomaiselta kilpailulta. Tuontia on pyritty rajoittamaan suojatulleilla. Hänen näkemyksensä vaikuttaa olevan, että kotimainen kysyntäkin riittää Amerikalle. Voi se jonkin aikaa riittääkin. Ihmisiä kiinnostavat omat työpaikat, jotka ovat varmaan vähenemään päin.
Ilmastokysymyksissä Trump vaikuttaa ajattelevan, että talous ajaa ympäristönsuojelun edelle. Ihmisten ja yritysten toimeentulo tuntuisi olevan tärkeämmällä sijalla kuin teollisuuden päästöjen rajoittaminen. Tässäkin varmaan monet ihmiset toivovat lisää työpaikkoja taloudellisen toimeliaisuuden vähemmän rajoittamisen myötä.
Joku puhui tv:ssäkin tuosta abortin vastustamisesta. En tunne asiaa, mutta ilmeisesti se nostattaa kiihkeitä tunteita muuallakin kuin Amerikassa. Trump taitaa vastustaa abortteja.
Poliittisen eliitin korkeakirjalliset puheenparret varmaankin ovat ärsyttäneet monia, jotka tuntevat poliitikkojen puhuvan niin käsittämättömällä tavalla, ettei sitä jaksaisi enää kuunnnella. Näin on käynyt myös Suomessa. Siinä suhteessa eliitillä on varmaankin peiliin katsomisen paikka.
Roope Dessutom, tulin vielä kurkkaamaan, mihin linkkisi nyt vie. Samaan kuin ennenkin. Siis minun oman blogini tekstilistaan. Jos haluat, että se toimii, niin laita se uudelleen.
Ketjukolaaja, sinä puhut Trumpista kuin hän olisi oikea valtiomies. Minä näen, että hän on vahingossa presidentin virkaan joutunut valtiomiestaidoton röyhkimys. Eihän kukaan voi käyttäytyä vallanvaihdossa kuten hän!
Ei poliittisista asioista voi puhua jätkäkielellä tai kuten uhmaava pikkulapsi.
Olen samaa mieltä kuin Eva Biaudet, joka sanoi:"Trumpin kausi on toiminut polttoaineena ja inspiroijana oikeistolaisille ääriliikkeille ja väkivaltaa lietsovalle vihapuheelle - legitimisoinut väärän tiedon levittämisen ja väärällä tiedolla politikoimisen."
Kummallinen tapaus tämä linkki. Minulla se johtaa oikeaan paikkaan, muilla ei. En ymmärrä. Nyt olen sen korjannut, ehkä nyt toimii. Ei se mikään tärkeä kirjoitus ole, jos linkki ei vieläkään toimi, unohtakaa koko juttu. Tai vaihtoehtoisesti hakekaa kirjoitus päivämäärän perusteella (11. marraskuuta 2016).
Marjatta M. kiitos ansiokkaasta pohdinnasta tässä Trump-asiassa. Olen vahvasti samalla kannalla.
Lähetä kommentti