lauantai 3. lokakuuta 2015

Kiitos vihjeestäKirjoitin tässä blogissa 23. huhtikuuta otsikolla "Mennyt maailma" valokuvasta, jonka löysin äitini jäämistöstä. Vanhassa kuvassa oli minulle tuntemattomia ihmisiä isokokoisen kiven äärellä. Kuva oli kuitenkin minulle kiinnostava.

Kysyin lukijoilta, sattuisiko kukaan tunnistamaan kuvauspaikkaa ja henkilöitä.

Loppukesästä sähköpostiini tuli viesti. Eräs sattumalta sivulle osunut lukija tunnisti paikan ja muutamia kuvan henkilöitä. Lähdin hänen antamiensa ohjeiden mukaan katsomaan, sillä paikka oli siedettävän matkan päässä kesäkodistani. Todellakin: vanhan kuvan paikka löytyi. Tapasin myös vihjeen lähettäjän, joka kertoi kuvan henkilöistä. Joukossa on isoäitini veli. Se selittää osittain, miksi kuva löytyi äitini kätköistä. Se ei kuitenkaan selvinnyt, miksi kuva oli äitini kätköissä punaisella kiiltokuvasydämellä varustetussa kirjekuoressa. Jotain romanttista siihen luulisi liittyvän.

Kuvan ajankohta saatiin arvioiduksi kahden eturivin vasemmassa laidassa olevan pikkutytön avulla. He olivat oppaalleni tuttuja. Jos arvioidaan tyttöjen iäksi kuvanottohetkellä kymmenen vuotta, kuva on otettu 1937.

Kuvan sijaintipaikka on noin 45 km Jyväskylästä länteen, Petäjäveden ja Keuruun pitäjien puolivälissä. Valtatieltä piti poiketa kymmenisen kilometriä hiekkatietä pitkin Asunta-nimiseen kylään.

Kuvan väki on ison kiven ympärillä. Osoittautui, että tuo kivi on historiallinen muistomerkki, ns. jylkynkivi.  Sillä on ollut merkittävä osuus isonvihan aikana (1714 - 15). paikallisessa taistelussa. Kuuluisat Herpmannin pojat käyttivät kiveä varoitussignaalin lähettämiseen. Korkealla harjulla sijaitsevasta kivestä lähtevä jyrinä kuului kauas, kun hyppi laakealla alustalla sijaitsevan irrallisen paaden päällä. Samaa voi kokeilla vieläkin, ja hyvin toimii. Lisätietoa täältä.

Tässä vanha kuva uudestaan ja kesäisellä käynnillä ottamani uudet kuvat. Sama paikka molemmissa, ehdottomasti. Puita on kasvanut kiven viereen, mutta puiden takana häämöttää edelleen sama rakennus.

  
Oli kiehtovaa kuvitella, mitä kaikkea tämän kiven ympärillä on historian aikana tapahtunut. Kiitos vielä kerran vihjeen antajalle.


Ei kommentteja: